Kuuluvuus

Radio Classicin FM taajuudet:

Helsinki 92,9 MHz 

Hämeenlinna 88,1 MHz 

Kuopio 94,8 MHz

Lahti 107,4 MHz

Oulu 99,6 MHz 

Tampere 92,2 MHz 

Turku 106,8 MHz 

Voit kuunnella Radio Classicia myös Radiot.fi-sovelluksen kautta tai alalaidasta löytyvällä soittimella.

Radio Classicin kaapelitaajuudet:

Tarkempaa tietoa kaapelijakelusta saa oman paikkakunnan jakelijalta tai taloyhtiöstä

Digiradiot: 

Icecast: https://stream.gbtimes.com/classic

Nyt soi

Molter Johann Melchior

Sinfonia No. 99

Helsingin Barokkiorkesterin Uudenvuoden konsertti juhlii Goethen ja Beethovenin ystävyyttä

Konsertin pääteos on Egmont-näyttämömusiikki, jonka alkuperäisversio saa ensimmäisen kokonaisesityksensä Beethovenin ja Mosengeilin aikojen jälkeen. Beethoven sävelsi joitakin kohtauksia Goethen murhenäytelmästä jo ennen Wienin keisarillisen teatterin tilausta, jonka jälkeen loputkin musiikkinumerot syntyivät säveltäjälle epätyypillisen nopeasti. Mosengeilin ”declamatorische Begleitung” vuodelta 1821 mahdollisti Egmont-näytelmämusiikin esittämisen konserttiversiona. Beethovenin merkittävin näyttämöteos (Fidelion ohella) on kuitenkin jäänyt alkusoittoa lukuunottamatta verraten tuntemattomaksi, ja harvoissa kokonaisesityksissä lausuttujen osuuksien pois jättäminen tai minimointi on tärvellyt muodon ja dramaturgian.                     

Goethe näki musiikin olennaisena osana näytelmäänsä, sillä hän tilasi näyttämömusiikkia Philipp Christoph Kayserilta jo vuonna 1787. Kielen kahleista vapaana ja abstraktina ilmaisuna musiikki pystyi kertomaan sen, mitä sanoin ei uskallettu ilmaista: Egmontin kuolema on vasta alku vapaustaistelulle, joka lopulta tulee karkottamaan miehittäjät ja voittamaan tyrannian.

Konsertissa kuullaan Goethen runojen inspiroimia Beethovenin ja Schubertin liedejä vuosilta 1810–1815. Tällä kertaa Helsingin Barokkiorkesterin yleisö pääsee tutustumaan itävaltalaiseen lyyriseen sopraanoon, Elisabeth Breueriin, jota lehdistössä on verrattu Helen Donathiin.

Konsertin avaa Johann Sebastian Bachin koraalialkusoitto Das alte Jahr vergangen ist, BWV 614 / BWV 1091 / BWV 288.                                                 

Helsingin Barokkiorkesterin Uudenvuoden juhlakonserteista on tullut klassisen musiikin ystävien odottama vuotuinen erityistapaus. Konsertteja on järjestetty orkesterin perustamisvuodesta 1997 lähtien.

Helsingin Barokkiorkesterin Uudenvuoden juhlakonsertti, 31.12. klo 19 ja 1.1. klo 16 Helsingin Musiikkitalossa.